DE CE ACEASTĂ CELEBRARE

DE CE ACEASTĂ CELEBRARE

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 14 septembrie – Ziua Națională a Constructorului inițiat de d-na deputat Roxana Mînzatu, împreună cu un grup de parlamentari format din 25 membri, urmare solicitarii FPSC, are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 14 septembrie  - Ziua Națională a Constructorului.

În expunerea de motive, se arată că activitatea de construcții este una specială care cuprinde peste 50 de meserii cu nivele de pregătire diferite, de la muncitorul necalificat până la muncitori de înaltă calificare, maiștri, etc….

Tot în expunerea de motive se explică importanta datei de 14 septembrie 1895, dată la care a fost inaugurat podul peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, opera ing. Anghel Saligny, cunoscut sub numele de „Podul Anghel Saligny” sau „Podul Carol I”, cel mai mare la acea dată din Europa Continentală și al treilea din lume.

Actul normativ a fost adoptat de Parlamentul României la data de 27 decembrie 2018, fiind apoi promulgat de Administrația Prezidențială, astfel încât prima aniversare a Zilei Naționale a Constructorului a avut loc la data de 14 septembrie 2019.

Actul a intrat in vigoare la data de 06 ianuarie 2019.

Roxana Minzatu

sursa: Facebook

" Am susținut un proiect special, inițiat la solicitarea breslei: Ziua Constructorului Român

Nu am fost vreodată fan al zilelor naționale. Dar am inițiat acest proiect de lege: Ziua Constructorului Român. 14 septembrie. Cum puteam spune NU breslei constructorilor, structurilor asociative a antreprenorilor din acest sector, cand m-au solicitat la începutul verii sa ii sprijin cu acest proiect legislativ? După dascăli, constructorii au dat și dau imaginea acestei țări. Toate argumentele spuse in comisii, in plen, si inca altele nerostite.. toate vin de la și apartin constructorilor profesioniști. Si ele legitimeaza nevoia unei legi prin care CONSTRUCTORUL ROMÂN, recunoscut și în trecut și azi peste hotare pentru buna sa muncă, să primească recunoaștere aici, acasă, inclusiv printr-o zi dedicata. O zi a constructorului român nu înseamnă vreo zi lberă ci mai repede un fel de năvod aruncat către tineri și părinții lor în încercarea de a îi atrage, treptat, către meseriile din construcții. Este despre a cunoaște și educa despre profesionalismul și realizările românilor în acest sector lovit nu doar de criza forței de muncă dar și de Dorel, amatorism, fuga după profit... Știu că Guvernul lucrează de câteva luni, împreună cu patronatele din construcții, la un pachet de măsuri pe care îl vom avea în scurt timp lansat: declararea acestui sector ca fiind strategic pentru competitivitatea României pentru minim 10 ani va însoți toate măsurile prevăzute, asigurând stabilitatea măsurilor pentru o durată suficientă de timp"

Contact

+4021 317 89 02
+4074 706 11 70
office@casoc.ro
Str. Episcopul Timus nr. 25, Bucuresti, sector 1, 011611 Romania